miercuri, 23 iunie 2010

Raport Gartner: industria cloud crește cu 16,6% în 2010

Industria globală de servicii cloud computing va totaliza anul acesta 68,3 miliarde de dolari, o creștere de 16,6 procente comparat cu 2009, conform unui studiu de analiză realizat de compania americană de cercetare Gartner*. Creșterea se accelerează în următorii patru ani, iar în 2014 industria va avea încasări de 148,8 miliarde de dolari, spun analiștii. Companiile adoptă din ce în ce mai rapid serviciile cloud pentru că le permit să exploateze oportunitățile de pe piață fără a avea atașate costuri foarte mari, a explicat un specialist al companiei americante. "De asemenea, crește amploarea proiectelor în care sunt folosite serviciile cloud, deja se integrează proiecte cu multe-mii de utilizatori", a adăugat Ben Pring, vicepreședinte Gartner.

În următorii cinci ani, companiile vor investi 112 miliarde de dolari în proiecte și implementări de solurii Software as a Service (SaaS), dar și Platform as a Service (PaaS) sau Infrastructure as a Service (IaaS). Din punct de vedere geografic, alături de Statele Unite, serviciile cloud se vor dezvolta rapid și în Europa. Americanii au condus acest segment, cu o cotă de piață de 60% din încasări anul trecut, dar treptat pierd din viteză, scad la 58% în 2010 și tendința se va păstra, ajungând sub 50% în 2014. Europa va atinge anul acesta 23,8% din totalul proiectelor cloud, iar în 2014 va reprezenta 29% din totalul încasărilor.

Companiile din servicii financiare, industria producătoare (manufacturing) și comunicațiile vor fi principalele motoare pentru serviciile cloud. Sectorul public manifestă interes pentru această zonă, dar invertițiile se mai lasă așteptate. "Multe companii examinează cloud computing și cloud services, dar responsabilii din business sunt departe de a fi convinși că au nevoie de așa ceva", a explicat analistul Gartner. Oportunitatea cea mai mare este pentru companiile specializate în servicii IT care acum pot deveni specialiști în cloud computing și să combine două atuuri, recunoașterea tradițională pentru serviciile IT (outsourcing, integrare, dezvoltare) dar și tendința de mutare rapidă spre cloud.

Mai multe informații găsiți în raportul de analiză Gartner.

*Gartner este cea mai mare companie de consultanţă şi cercetare în IT, fondată în anul 1979. The Wall Street Journal, The Economist, Financial Times împreună cu 30 de publicaţii financiare importante consideră Gartner cea mai de incredere sursă de informatii, pe care o citează de aproximativ 70 de ori pe săptămâna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu